Articles and Essays by Mark Engler

  Det er legitimt nu at tale om at stryge gælden

  Mark Engler quoted in a Danish article on debt.

  ?Beskedenhed er en dyd, men man kommer længere uden.? Man skulle tro, at G8-landenes finansministre på deres møde i London i juni havde skrevet sig dette ordsprog bag øret. Under massiv mediebevågenhed fortalte de alverden, at de rige lande nu har indgået ?den største og mest omfattende gældsaftale, som verden hidtil har set.? Aftalen, som de rige lande fra den gamle G7-gruppe (Rusland er med i G8) har indgået med sig selv og de internationale finansinstitutioner, IFI, betyder, at omkring 18 fattige lande vil få 100 procent gældsafskrivelse.

  ?De riges landes drøftelse af 100 procent gældseftergivelse til nogle af verdens fattigste lande var for ti år siden et utænkeligt krav og debatemne.? Det skriver Mark Engler, der er analytiker ved det uafhængige Foreign Policy In Focus, i en historisk gennemgang af den globale bevægelse mod gæld.

  ?Da aktivister i 1995 (bl.a. på Det Sociale Topmøde i København, red.) pressede på for at få verdens ledere til at afskrive den enorme gældsbyrde, som hindrer udviklingen i syd, lød svaret til dem fra flere politikeres side: Gæld står ikke øverst på vores dagsorden.?

  ?I 1998 blev de samme ngo?er, som nu havde grupperet sig i den globale gældskampagne Jubilee advaret om, at de var ?for uforskammede og krævede for meget.?

  ?Der er mange, som siger, at globaliseringsbevægelsen har vundet på det moralske plan, når det drejer sig om handel og udvikling, men at den ikke har formået at få den moralske sejr forvandlet til politisk praksis. Men gældstemaet er et klart bevis på, at et netværk af internationale aktivister kan påvirke regeringslederes beslutningsprocesser og dermed medvirke til at skabe reelle muligheder for menneskelig udvikling.? skriver Mark Engler i sin analyse. Budskabet fra G8-mødet er formentlig blevet læst med lup i diverse gældsplagede fattige lande og af alle de organisationer, der er i berøring med emnet gæld og fattigdom.

  En koalition af britiske ngo?er, der er med i netværket Eurodad Debtwatch, siger, at G8-landenes løfte om gældsafskrivelse ?mere ligner en 10 procents afskrivelse end 100 procents afskrivelse.?

  ?Aftalen er ikke nær så generøs, som finansministrene vil have os til at tro. De 18 fattigste lande, som er på tale, vil for hver eneste dollar, de får afskrevet i gælden, få det mindre i støtte fra IDA (Verdensbankens udlånsfond). Og når de skal have nye IDA-penge, skal de opfylde kontroversielle krav fra Verdensbanken og IMF. Derudover er der en række mellemindkomstlande, som slet ikke er med i gældsafskrivelsen.?

  ?Der forestår et stort arbejde for at sikre, at offentligheden ikke bliver vildledt, og at kampagnerne for reel gældsafskrivelse fortsætter,? hedder det i en udtalelse fra de britiske ngo?er. Gældsafskrivelsen for de fattige lande er øverst på dagsordenen, når G8-landenes regeringsledere mødes den 6. juli på Gleneagles i Edinburgh.

  Gældsafskrivelsen står også øverst på dagsordenen for tusinder af aktivister og ngo?er, som den internationale Jubilee Gældskampagne opfordrer til at deltage i en gældsmarch med kurs mod Edinburgh den 2. juli under sloganet Make Poverty History.

  Marchen er til fods, på cykel, med tog, bus eller bil under ledelse af præsten Simon Topping, der også gik fra Birmingham til Köln ved G8-topmødet i 1999 ? for at skabe opmærksomhed om gældskampagnen.

  — Folkekirkens Nødhjælp